top of page

מחלות של עצב הראייה

אסכמיה של עצב הראיה:
ירידה פתאומית בראיה בגברים מעל גיל 50. בדרכ יש להם גורמי סיכון של מחלות מיקרווסקולריות (סכרת, יתר לחץ דם) לפעמים הפרעות בשינה, נחירות, עישון ועוד. יתכן אסכמיה קדמית ,על רקע ארטריטי (דלקת של דופן כלי הדם) או לא- ארטריטי. כאשר החולה מבוגר יותר, ויש לו כאבים בלעיסה, אנמיה, ירידה במשקל, ומדדי דלקת גבוהים חושדים לכוון האסכמיה הארטריטית. במקרים אלה צריך לזהות מהר את התופעה, באמצעות ביופסיה של עורק בינוני, ולטפל בסטרואידים, כדי למנוע פגיעה בעין השנייה. כאשר הנבדק עם גורמי סיכום מיקרווסקולרים, ומדדי דלקת תקינים, מקובל לתת אספירין ולעקוב. למרבית החולים תהיה ראיה יציבה אחרי האירוע החריף, ולחלקם אפילו יהיה שיפור. לצערנו לרוב הפגיעה בשדה הראיה לא תחלוף.

דלקת של עצב הראיה (אופטיק נויריטיס):
דלקת של העצב היא גורם שכיח לירידה בראיה במטופלים צעירים. לרוב מלווה בכאבים בהזזת העין. לאחרונה מתברר שיש סוגים שונים של דלקת, חלקן חמורות וגורמות נזק בלתי הפיך, עם סמנים כלל גופניים, וחלקן מבודדות לעצב וחולפות בלי להשאיר נזק משמעותי. אבחנה של דלקת של עצב הראיה לא תמיד פשוטה, כאשר ראש העצב לא מעורב, הדלקת אחורית לגלגל העין ונתן להדגימה רק באמצעות MRI. בבדיקת עינים הנויראופתלמולוג משווה בין תפקודי עצב הראיה בשתי העינים, ויכול לזהות סימנים כאשר הפגיעה חד צדדית . ישנם מצבים בהם הפגיעה דו צדדית. הופעת דלקת של עצב הראיה מחייבת ברור מלא, כולל בדיקת נוירולוג, הדמיה ודקור נוזל שדרה. לרוב הראיה משתפרת, אך יש צורך במעקב רציף, מחשש לארועים חוזרים. ישנם טיפולים, וכל העת מופיעים טיפולים חדשים ויעילים יותר ולכן יש להתעדכן אצל הרופא המטפל.

מעיכה/לחץ על עצב הראיה:
מצבים כאלה כאשר גידולים, כגון מננגיומה, לוחצים על אזור מעבר העצב לכוון התצלובת (כאזמה) יגרמו להדרדרות איטית בראיה . יש לאבחן ולטפל לפי הגורם.

חבלה כהה או חודרת של עצב הראיה:
כל חבלה חודרת שתחתוך את עצב הראיה תגרום לעוורון מיידי. אולם, גם חבלה כהה, באזור המצח מעל העין, יכולה לטלטל את עצב הראיה באזור התעלה הגרמית בה הוא עובר, ולפגוע באספקת הדם שלו ובתפקודו. לרוב מצבים אלה פוגעים באופן בלתי הפיך בראיה.

למידע נוסף מאתר חיצוני יש ללחוץ כאן
bottom of page