מומחית עיניים-ילדים וניורואופתלמולוגיה
מנהלת מחלקת עיניים בבית חולים בני ציון
*
דלקת עיניים אלרגית
כמעט מחצית מהאוכלוסיה בישראל סובלת מדלקת אלרגית בעיניים. הגרוי יכול להיות עונתי או קבוע.
דלקת אלרגית בעינים, ממוקמת בעיקר בקדמת העין, ובקרום השקוף שמצפה את גלגל העין ופנים העפעפים שקרוי לחמית. הדלקת נגרמת משנית לחשיפה ומגע עם חומרים שגורמים לגרוי אלרגי. כאשר אנשים בעלי רגישות נחשפים לחומרים שמצויים בסביבה שאינם מסוכנים למרבית האנשים, הם מגיבים ביתר במערכת החיסון, ויוצרים נוגדנים שתוקפים את החומר שגרם לגרוי. החומרים שגורמים לגרוי נקראים אלרגנים. ישנם סוגים שונים של אלרגנים, דוגמת קרדית אבק הבית, אבקני צמחים, שיער, תאי עור מתים של חיות מחמד, ונוצות. למעשה חשיפה לכל חומר יכולה לגרום לגרוי אלרגי של העין.
דלקת לחמית אלרגית גורמת לגירוד בעיניים. לרוב הגרוד מלווה נפיחות עפעפים, דמעת, אודם של הלחמית, תחושת צריבה בעינים, ורגישות לאור. כל התופעות האלה נגרמות מפעילות יתר של תאי דלקת שמגיעים לאזור ושופכים חומרים שמשפעלים עוד תאי דלקת להגיע למקום.
רוב האנשים שסובלים מדלקת אלרגית בעיניים סובלים גם מתסמיני אלרגיה אחרים כמו עיטוש וגודש באף. בילדים שכיח מחלות נלוות כגון אסטמה או דרמטיטיס (אסטמה של העור).
טיפולים: אין אפשרות לבדוק איזה אלרגן ספציפי גורם לדלקת אלרגית של העין, ולכן מומלץ להמנע מחשיפה לאבקנים בעונות פריחה, לשטוף הרבה את העינים עם מים כדי לצמצם חשיפה לחומרים משפעלים, להעזר במשקפי שמש שיקטינו חשיפה ויורידו רגישות לאור.
מי שמאובחן כרגיש לאבק יקפיד לשאוב את השטיחים ואת הווילונות ולכבס את המצעים לעיתים תכופות כדי להפחית את הכמות של קרדית האבק בבית. • במקרה של רגישות לחומרי איפור וטיפוח מומלץ להמנע משמוש במוצרים שמגרים את העיניים.
ישנם טיפולים שונים להקל על התסמינים של דלקת לחמית אלרגית. טיפולים אלה כוללים טיפות עיניים המכילות חומרים אנטי- הסטמינים, או חומרים מייצבי תאי דלקת, או סטרואידים. בעיקר מומלץ טיפול מקומי אך גם תכשירים נוגדי אלרגיה ססטמים יכולים לסייע. מומלץ לפנות לרופא עיניים המטפל על מנת להבדק ולקבל הדרכה ומרשם מותאם לדלקת ולחומרתה, ולהשאר במעקב.